Ik ben Batika gestart omdat ik meer wilde leren over de geschiedenis van mijn familie. Zowel aan mijn moeders- als aan mijn vaders kant liggen onze roots in het voormalige Nederlands-Indië. Mijn beide opa’s en mijn oma zijn daar als kind opgegroeid, hebben de oorlog meegemaakt en zijn op enig moment naar Nederland geëmigreerd. Hoewel de Indische cultuur die zij meebrachten altijd aanwezig was tijdens mijn eigen opvoeding, viel het mij op dat ik eigenlijk helemaal niet veel wist over hun leven daar aan de andere kant van de wereld. Door de Nederlands-Indische cultuur als inspiratie bron voor mijn label te gebruiken, heb ik hier gaande weg veel over geleerd. 

Helaas zijn mijn grootouders overleden en kan ik mijn persoonlijke vragen niet meer aan hun stellen. Toch is er een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar over dit onderwerp. Want ik ben niet de enige van mijn generatie die interesse toont in de voorgeschiedenis die wij delen. Het lijkt wel alsof wij massaal zijn opgestaan om onze verhalen te vertellen, naar elkaar te luisteren en vooral om niet te vergeten. De onderwerpen zijn vaak pijnlijk, er is veel geleden en verloren en dat maakt het moeilijk bespreekbaar. Toch is het heel erg belangrijk om dit te doen. Nederland is een land dat heel veel nationaliteiten kent en helaas verdeelt dat ons. Misschien dat wanneer wij naar elkaars verhalen luisteren we onze verschillen kunnen begrijpen en daar juist van kunnen leren. 

Tijdens mijn studie aan Academie Artemis ben ik mij gaan interesseren in kleur en dessin voor de fashion industrie. Deze passie heb ik gecombineerd met mijn interesse in de Nederlands-Indische cultuur en zo ben ik tot mijn afstudeerproject gekomen. 

Bekijk onderstaande film voor het resultaat van mijn project: The Moesson Collection.

Over ons